Истраживачки тим "Биотехнологија" делује у оквиру подобласти:
Развој нових технолошких поступака (укључујући математичко моделирање и нумеричку симулацију хемијских процеса и процеса преноса топлоте и масе) у процесној и прехрамбеној индустрији за добијање биолошки вредних компоненти функционалне хране. Управљањe нус производима индустрије воћа и поврћа, који у нашој земљи нису искоришћени. То подразумева избор одговарајућих поступака за презервацију и прераду нус производа тј. одређивање радних параметара за поступак дехидратације тропова добијених цеђењем воћа и поврћа, млевења дехидратисаних тропова и гранулисањa у циљу продужавања трајности, побољшања физичких и технолошких особина, као и искоришћења као носача микронутриената или пробиотских микроорганизама или као састојка композитног брашна за различите намене.
- Математичко моделирање и оптимизација у прехрамбеној науци и технологији, науци о материјалима и заштити животне средине
- Моделирање нелинеарне кинетике
- Предвиђање квалитета, према различитим параметрима квалитета према полазним материјалима, техникама претходног третмана, методама обраде и утицају различитих адитива, коришћењем математичких модела као што су: полиномски модели, вештачка неуронска мрежа, машина за вектор подршке, регресија појачаног дрвећа, случајни шумска регресија, модели мултиваријантних адаптивних регресионих сплајн-ова итд.
- Нумеричко моделирање - спајање методе дискретних елемената / рачунарске динамике флуида за моделирање транспорта и мешања флуида и зрнастих материјала у индустрији (пужни транспортери, статички миксери, итд.), оптимизација геометрије процесне опреме
- Статистика, хемометрија, однос задржавања квантитативне структуре, моделирање структурне једначине, итд…
Примена електрохемијских и спектрофотометријских метода за одређивање укупне редукујуће способност и антиоксидативне активности (полифенолни екстракти грожђа, комплексни узорци хране, споредни производи прехрамбене индустрије). Физичко-хемијска карактеризација дехидратисаних производа, брашна, прахова и гранулата, одређивање њихових термалних својстава и праћење стабилности и трајности током стајања. Oдређивање антидијабетогеног (редукција гликемијског индекса) пребиотског и антиканцерогеног потенцијалa, дигестибилност и сл., дехидратисаних тропова добијених цеђењем воћа и поврћа. Сарадњa са ИТНМС, Хемијским и Пољопривредним факултетoм Универзитета у Београду, Институтoм за прехрамбене технологије у Новом Саду, Технолошким факултетом у Новом Саду, Институтом за ратарство и повртарство у Новом Саду и Природно-математичким факултетoм, Универзитета у Новом Саду, Агрономским факултетом у Загребу, Хрватска и др.
Комерцијални потенцијал функционалних производа на бази брашна из различитих тропских крајева биће испитан у оквиру ТТФ пројеката планираних за 2022. Могућност везивања тешких метала (биоремедијација) за појединачне тропске крајеве и/или биогориво добијено тропском пиролизом (сарадња са ИТНМС).
Скоро три деценије спроводе се истраживања са циљем да се отпад прехрамбене индустрије валоризује на одржив начин ка економији и здрављу „нула отпада“.
- Коришћење нуспроизвода пиварске, млечне и прерађивачке индустрије воћа и поврћа
- Развој функционалне исхране и дијететских суплемената
- Према ИГПЦ кнов-хов, произведени су дијететски суплементи засновани на отпаду од пиварства, са метаболичким ефектима доказаним испитивањем на људима
- Намаз на бази сурутке – технолошко решење
- Брашно против зрна на бази комине воћа и поврћа – патентом заштићена технологија
- Функционална храна на бази брашна против зрна - патенти на чекању
Истраживања механизма стварања нано честица селенијума (SeNPs) у мицелијуму гљива (green synthesis), сарадњa сa Биолошким факултетом, Институтом за мултидисциплинарна истраживања, УБ и др. Испитивање интеракција гљива из рода Trichoderma и различитих биљних врста (сарадњa са Универзитетом Едуконс).
Патенти:
- Јовановић, М., Горјановић, С., Златановић, С., Петровић, М. (2020) „Поступак за добијање течног или сувог пробиотског ферментисаног млечног напитка са додатком брашна од тропа јабуке и/или цвекле предвиђеног за хуману и анималну исхрану“ 2021/13677-П-2020/0618
- Златановић С, Горјановић С, Остојић С, Мицић Д, Пастор Ф, Калушевић А, Лаличић-Петронијевић Ј. Method for producing gluten-free flour made of apple pomace. WО2020/027683 06.02.2020.
- Горјановић, С., Златановић, С., Јовановић, М., Ђуриш, М., Мицић, Д., Шоштарић, Т., Лопичић З. Granulates of fruit and vegetable flours with prebiotics and lactic acid bacteria P-2021/0695, 2021. Patent Application.